12 Kasım 2012 Pazartesi

Leyla' nın Evi..


Boğaziçi nde yalıda Osmanlı torunu olarak doğan Leyla hanım,  bir gün tüm hatıralarını bir valizde toplayıp, kendisini sokağa atılmış bulur..  Leyla  hanım Osmanlı kültürü ile yetiştirilmiş, yalının bahçesinin dışarısı onun için apayrı bir dünya olduğundan ne yapacağını bilememiştir. Valizinin üzerinde yalısını tekrar nasıl geri alırım düşüncesi ile geçirdiği vakit süresince mahallelinin ısrarlarına direnmiş fakat çocukluğu elinde geçen gazeteci Yusuf un ısrarlarına karşı koyamamıştır.  Yusuf un evine yani Cihangir e geldiğinde artık çok farklı bir kültür ve hayat onu beklemektedir. Yusuf sevgilisi Roxy ile birlikte yaşamaktadır. Roxy Almanya dan gelmiş hip-hop müzik yapmaktadır. Ve Leyla hanımın eve gelmesi Roxy nin pek hoşuna gitmez. Bir çok yabancı dil ve müzik dersi almış Leyla hanımın  belki Roxy ile bir yerlede notaları kesişir, kim bilir?
Yalının yeni sahibi Ömer Cevheroğlu ise bir asilzade değil, dört kuşaktır konaklarda hizmetkarlık yapan bir aileden gelen Ali Yekta Bey in  oğludur. Babası Ali Yekta Bey yalı kültürünü tam anlamıyla yaşamış ve aynı kültür ile yaşamını sürdürmeye çalışmıştır. Ömer, ayrıcalıklı yetiştirildiğinden o bir uşak değil yalı sahibi olması gerekiyordu babası için. Ve öyle de olur. Ancak eş olarak seçtiği kadın aynı kültüre sahib olmadığından babası bu evliliği onaylamasa da karşı koyamaz.  Ve Leyla hanımın yalıdan atılmasına , yalının eski sahibinin hatıralarına sahip çıkılmamasına eşi Necla hanım neden olur. Bosnalılar yalısı  Cevheroğlu ailesinin hayatına nasıl bir iz bırakır, kim bilir?
Farklı kültürlerden gelen bu insanların hayatları kimini olumsuz ve sonu azim olarak etkilese de kimisinin ise hayatını olumlu değiştireceği bir zamana akar..
Leyla nın Evi ,  insanoğlunun kimliği ne olursa olsun yaşadığı olaya ve kişilere göre nasıl değişeceğini anlatmaya çalışır.  Severek okuyacağınıza inandığım romanın sonu buruk bitse de ‘’ Leyla nın Evi Leyla ya’’ kalır ama hangi Leyla ya.. ?

Leyla nın Evi
Zülfü Livaneli
Doğan Kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder